Forum C&A Fan
Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?
SwinSID
(1 wejść) 1 Gość
W dół
TEMAT: SwinSID
Swinkels
Fresh Boarder
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
SwinSID
7 mies. temu

Punkty: 0
Kilka dni temu wydałem nową wersję oprogramowania dla karty SwinSID, która jest zamiennikiem układu SID. W najnowszym testowym oprogramowaniu dostępny jest tryb STEREO SPLIT w którym trzy głosy SIDa są rozdzielone na dwa kanały stereo. Karta zapewnia zgodność z SIDem na poziome 90%, oprócz tego oferuje kilka innych ciekawych funkcji jak modulacja FM czy odtwarzanie 6 kanałów 8 bitowych sampli.
Obecna wersja firmware daje dźwięk znacznie bardziej zblizony do prawdziwego SIDa niz pierwsza, mocno krytykowana wersja tej karty. Jakość dźwieku z przedostatniej wersji firmware (mono) można ocenić na stronie projektu www.swinkels.tvtom.pl/swinsid słuchając muzyki z gry Flimbo's Quest.
Do karty opracowano też nową hybrydową wersję PCB wyposażoną w dwa układy AVR emulujące dwa chipy SID oraz gniazdo dla oryginalnego SIDa.

Zaloguj się Zaloguj się
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
raf
Junior Boarder
graphgraph
O:SwinSID
7 mies. temu

Mam kilka pytan technicznych ;P

1) Czy mozna pominac TDA1543 (nawet kosztem jakosci) uzywajac PWM tak jak np w atmegasid (www.roboterclub-freiburg.de/atmega_sound/atmegaSID.html)
2) Nie przegladalem wprawdzie zrodel SinSIDa, ale mialbym do Ciebie pytanie, czy AVRGCC generuje wystarczajaco szybki kod, aby przy uzyciu atmegi "wpiac" sie w magistrale C64 tak jak robisz to w swinsidzie (mam na mysli np atmege8 wpieta dodatkowo do szyny, w celu np komunikacji po rs232), czy konieczne jest uzycie asm oraz jaka jest minimalna czestotliwosc pracy atmegi, przy ktorej da sie do magistrali "przypiac". Ponadto - czy uzywasz do obslugi magistrali 'adresowania zaewnetrzengo' w stylu MCS51 ktore jest dostepne w atmedze 8515/8535, 128 itd?
3) Czy wciaz mieszkasz w DG?

no i swoja droga, moze zalozylbys dedykowane projektowi forum?

Zaloguj się Zaloguj się
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Swinkels
Fresh Boarder
graphgraph
7 mies. temu

1. Można i nawet przygotowałem taką wersję firmware, niestety nie miałem czasu przetestować go w praktyce.
2. Sygnał CS SIDa generuje przerwanie w AVR w którym dane są odczytywane z magistrali i przepisywane do RAMu AVR. Aby odebrać prawidłowo dane z magistrali musiałem podnieść taktowanie do 20MHz, inaczej odczytywane były głównie śmieci. Dodatkowo przeniosłem obsługę odczytu danych w miejsce wektorów przerwań. Nie jest to eleganckie ale zaoszczędziłem w ten sposób 2 cykle (przez pominięcie rozkazu RJMP). Trudno powiedzieć czy kod w C będzie działać. W ostateczności na wejściu można zastosować zatrzaski buforujące dane. Nie bardzo rozumiem o jakie adresowanie chodzi.
3. Mieszkam w DG.
4. Nie ma obecnie oficjalnego forum ale sporo informacji było kiedyś na Forum64. Jakiś czas temu wątek został przypadkowo oczyszczony i obecnie nie ma tam tak wiele postów. Użytkownicy tego forum zbudowali ok 50 kart SwinSID.

Zaloguj się Zaloguj się
kisiel
Senior Boarder
graphgraph
C64+
7 mies. temu

Punkty: -1
A jak realizowany jest odczyt rejestrów przez procesor?

Zaloguj się Zaloguj się

Obecnie: C64+1MBRAM+128kBFlash+CF512MB
Swinkels
Fresh Boarder
graphgraph
7 mies. temu

Odczyt nie jest obsługiwany. Niewiele aplikacji z tego korzysta, ze znanych mi programów tylko Polly Tracker na tym cierpi. Na płytce hybrydowej dane są czytane z prawdziwego SIDa a zapisywane do SID i AVR.

Zaloguj się Zaloguj się
Swinkels
Fresh Boarder
graphgraph
6 mies., 1 Tydzień temu

Dla zainteresowanych podaję linka do nagrania w trybie stereo z najnowszym firmware dla SwinSID

www.swinkels.tvtom.pl/swinsid/demos/Golden_Axe.ogg

Zaloguj się Zaloguj się
bound
Fresh Boarder
graphgraph
5 mies., 2 tygodni(e) temu

swinsid dziala poprawnie ( z tego co rozumiem ) jako zamiennik sid'a , czyli przy magistrali 1mhz ... a to ze wzgledu na szybkosc avr'ow , gdyby tylko udalo sie przeniesc to na arm'my , philips ma takie 70mhz taktowanie .. moze udalo by sie upchnac SwinSID X2 w jednym układzie ... wiem ze łatwo powiedziec ale gdyby..

Zaloguj się Zaloguj się

Ostatnio zmieniany: 2010/02/15 20:32 Przez bound.
sickman
Fresh Boarder
graphgraph
4 mies., 3 tygodni(e) temu

SwinSID to świetny projekt, zasadniczo już nie bardzo chodzi mi o emulację SIDa, a raczej o to, że jest to coraz lepszy syntezator, zależnie od FW można mieć różne charakterystyki filtrów. W związku z tym, że zagości u mnie Mssiah i C64 będzie wykorzystywany jako instrument w studio, SwinSID świetnie by się nadał jako alternatywny brzmieniowo odpowiednik SIDa. Takowy mam zamiar zbudować i przetestować z Mssiah'em. Niestety drugi emulowany SID wisi na innym adresie, więc może w następnej wersji FW dało by się zmienić adres albo jakoś uzworkowić i tym samym obudzić drugiego emulowanego SIDa... teraz z pewnością nie zadziała. Tak czy owak, po przesłuchaniu utworów granych przez "Świnkę" widzę, że szykuje się niezła zabawa. Wielki szacun dla Swinkelsa!

Zaloguj się Zaloguj się
bound
Fresh Boarder
graphgraph

Też myślę ze projekt jest bardzo dobry , szczególne ze można go wykorzystać w projektach typu sbc (Single Board Computer) jako układ dźwiękowy . Co do kompatybilności z sid'em to dobrze by było jednak ją utrzymać ze względu na łatwość dostępu do "kawałków". ... nie zaczynaj zdania od ale..
Ale parę rzeczy pozostaje w sferze marzę ( to do autora)

1) układ działa jako zamiennik sida (1 mhz dla magistrali to trochę mało)

2) aby cieszyć się stereo trzeba wykorzystać dwa kontrolery ( to trochę dużo)

Wiem ze łatwo powiedzieć , bo sam nie potrafił bym stworzyć tak dobrego projektu .. i znam assembler tylko
na 6502 , ale układy arm ( nie wiem czy autor je zna)
mogą te mankamenty poprawić.
jak już mówiłem projekt wzorowy , a moje zdanie to tylko życzenia.

Pozdrawiam czytających.

Zaloguj się Zaloguj się

Ostatnio zmieniany: 2010/03/08 21:35 Przez bound.
sickman
Fresh Boarder
graphgraph

Czekam na następne update FW... i na kilka drobnych zmian. Po konsultacjach ze Swinkelsem doszedłem do wniosku, że pożenienie tego z Mssiah'em i MidiBoxem będzie bardzo ciekawym rozwiązaniem. Kompozycje z wykorzystaniem dźwięków generowanych przez SwinSIDa potrafią przyprawić o skok adrenaliny. Kiedy to wszystko w końcu trafi w moje łapska, dokonam dokładnych testów i podzielę się wrażeniami, również dźwiękowymi.

Zaloguj się Zaloguj się
Do góry
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
RocketTheme Joomla Templates